دکتر سپهر قربانی 4 متخصص ارتوپدی 4 نحوه درمان در رفتگی و آسیب دیدگی مچ پا
مدت زمان مطالعه 5 دقیقه

نحوه درمان در رفتگی و آسیب دیدگی مچ پا

دررفتگی مچ پا زمانی اتفاق می افتد که استخوان مچ پا (تالوس) توسط یک نیروی غیرمعمول قوی از وضعیت عادی خود در زیر استخوان های پایین پا (استخوان درشت نی و نازک) خارج شود. بسته به اینکه استخوان ها به کدام سمت حرکت می کنند، ممکن است به استخوان ها، رباط ها، تاندون ها یا غضروف های اطراف آسیب برسد. دررفتگی مچ پا اغلب با شکستگی همراه است.

دررفتگی مچ پا چگونه اتفاق می افتد؟

دو مجموعه اصلی از رباط ها، ران را به استخوان درشت نی و استخوان فیبولا متصل می کنند. رباط دلتوئید، استخوان درشت نی را به کشاله ران داخل مچ پا متصل می کند. در قسمت خارجی مچ پا، رباط های تالفیبولار، استخوان فیبولا را به استخوان ران قرار می دهند. یک نیروی قوی می تواند رباط های مچ پا شما را مختل کند. این می تواند استخوان ران را از جای خود خارج کرده یا آن را در موقعیتی قرار دهد که در بین استخوان درشت نی و زیر استخوان قرار نگیرد.

دررفتگی مچ پا یک وضعیت اضطراری پزشکی است که به طور بالقوه می تواند به هر یا تمام ساختارهای مچ پا آسیب برساند. همچنین ممکن است منبع خون یا اتصالات عصبی مچ پا آسیب ببیند و پوست و بافت نرم اطراف مچ پا شکسته یا بر اثر شکستگی استخوان بریده شود. بنابراین، اگر به دررفتگی مچ پا مشکوک هستید، باید در اسرع وقت به یک جراح ارتوپدی در زنجان مراجعه نمایید.

علل مهم در رفتگی یا شکستگی استخوان مچ پا

  • برای دررفتن مچ پا معمولاً یک نیروی شدید مانند تصادف اتومبیل یا ضربه دیگری که اغلب با سرعت بالا، لازم است. ضربه مستقیم در حین ورزش یا سایر فعالیت های بدنی علت غیرمعمولی دررفتگی است.
  • ورزش هایی مانند فوتبال و هاکی از جمله ورزش هایی است که در آنها ورزشکاران اغلب دچار دررفتگی مچ پا می شوند.
  • دررفتگی مچ پا معمولاً به دلیل تغییر غیرمنتظره نحوه برخورد پا با زمین ایجاد می شود. زمانی که روی پای کسی یا روی قطعه ای ناهموار می روید، پای شما کج می شود. قبل از اینکه وقت واکنش داشته باشید، مچ پا می تواند به شدت از موقعیت خارج شود. در یک لحظه، کل وزن بدن و نیروی حرکت شما می تواند باعث غلتیدن پای شما به سمت خارج شود. همانطور که این اتفاق می افتد، پا در واقع به سمت داخل چرخش می کند. این نیروهای چرخشی مخالف ممکن است باعث شکستگی یا پارگی استخوان ها و رباط ها شوند. برای شکستگی یا دررفتگی مچ پا ، نیروها باید چشمگیر باشند.
  • قدرت عضلانی ضعیف یکی دیگر از دلایل دررفتگی مچ پا است. عضلات پرونئال، که در امتداد قسمت خارجی ساق پا قرار دارند و از مچ پا عبور می کنند ، وظیفه آوردن پا به سمت بالا و بیرون را دارند. ورزشکارانی که از قدرت عضلانی مناسب پرونئال برخوردار نیستند ممکن است هنگام پیچ خوردگی غیرمنتظره در نگه داشتن پا و پاها در موقعیت مناسب دچار مشکل شوند.

علائم در رفتگی مچ پا

افرادی که دچار دررفتگی مچ پا می شوند به طور معمول این علائم را تجربه می کنند:

  • درد شدید در زمان آسیب دیدگی
  • تورم و کبودی در مفصل مچ پا
  • تغییر شکل قابل مشاهده مفصل مچ پا
  • مشکل در حرکت دادن پا و مچ پا
  • عدم توانایی تحمل وزن روی پای آسیب دیده

اگرچه پزشک قبل از درمان شما را به دقت بررسی می کند، اما در صورت مشاهده هرگونه مشکل یا علائم جدید، بلافاصله باید تحت درمان پزشکی قرار بگیرید.

تشخیص در رفتگی مچ پا

دررفتگی مچ پا آسیب جدی است و مستلزم رسیدگی فوری پزشکی است.. متخصص ارتوپدی در ابتدا ناحیه آسیب دیده را بررسی و اختلالات عصبی عروقی پا را ارزیابی می کنند. در این موارد به کمک اشعه ایکس می توان شکستگی استخوان را تشخیص داد.

جراح ارتوپدی برای برگرداندن مچ پا به موقعیت قبلی خود، مچ پا در آتل یا گچ قرار می دهد تا رباط ها بی حرکت شوند. اگر دررفتگی مچ پا دچار شکستگی استخوان شده باشد، برای جابجایی استخوان ها اغلب به جراحی نیاز است. اگر نتوان مچ پا را به وضعیت قبل باز گرداند، ممکن است به عمل جراحی نیاز باشد.

نحوه درمان دررفتگی یا شکستگی مچ پا

بیشتر دررفتگی مچ پا، دررفتگی ناشی از شکستگی است که با شکستگی دیستال فیبولار و حاشیه خلفی استخوان ران همراه است. باید بلافاصله پس از تشخیص دررفتگی مچ پا یا شکستگی دررفتگی مچ پا اقدامات لازم برای بررسی شدت، میزان درد و تورم صورت گیرد. در اغلب موارد دررفتگی نیاز به جراحی دارد، اما اگر جراح ارتوپدی در دسترس نباشد و نقص عصبی عروقی وجود داشته باشد، باید روش هایی مانند بستن آتل به عنوان درمان موقت انجام شود.

دستورالعمل های مراقبتی پس از تشخیص در رفتگی مچ پا

  • هنگامی که مچ پا دررفته است، می تواند به استخوان ها، رباط ها، تاندون ها و اعصاب آسیب وارد شود. ممکن است به درمان بیشتری نیاز داشته باشید.
  • پزشک مچ پا را در موقعیت مناسب خود قرار داده و ممکن است آن را در آتل یا گچ قرار دهد. با این کار تا زمان آغاز درمان مچ پای شما ثابت می ماند.
  • ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید زیرا ممکن است مچ پای در رفته نیز شکسته شده باشد.
  • بسته به میزان آسیب دیدگی ممکن است هفته ها یا ماه ها زمان بگذرد تا مچ پا بهبود پیدا کند.

مراقبت و درمان پیچ خوردگی مچ پا در منزل

  • هر بار به مدت 10 تا 20 دقیقه یخ یا بسته سرد را روی مچ پا قرار دهید. سعی کنید هر 3 تا 3 روز بعد این کار را انجام دهید. یک پارچه نازک بین یخ و گچ یا آتل خود قرار دهید. گچ یا آتل خود را خشک نگه دارید.
  • .اگر آتل دارید ، آن را باز نکنید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید.
  • اگر پزشک دارویی را برای درد به شما تجویز کرده است، آن را طبق دستور مصرف کنید.
  • اگر داروی ضد درد نسخه ای مصرف نمی کنید، از پزشک خود بپرسید که آیا می توانید داروی بدون نسخه مصرف کنید.
  • در چند روز اول پس از آسیب دیدگی، پای خود را روی بالش قرار دهید. مچ پا باید بالاتر از سطح قلب نگه داشته شود این به کاهش تورم کمک می کند.
  • برای راه رفتن از عصا استفاده کنید.
  • برای کاهش تورم و سفتی اغلب انگشتان پا را تکان دهید.

منبع:

http://www.iskinstitute.com/kc/ankle/ankle_dislocation/ankle_dislocation.html

برچسب ها:
مقالات مرتبط
جراحی تعویض مفصل لگن

جراحی تعویض مفصل لگن

جراحی تعویض مفصل برای هر فردی چه جوان و چه پیر در اثر آسیب مفصل ران یا لگن ممکن است اتفاق بیافتد اما آنچه شایع است...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با دکتر قربانی