دکتر سپهر قربانی 4 متخصص ارتوپدی 4 تشخیص و درمان پارگی تاندون آشیل چگونه صورت می گیرد؟
مدت زمان مطالعه 7 دقیقه

تشخیص و درمان پارگی تاندون آشیل چگونه صورت می گیرد؟

تاندون ها بافت های نرم رشته ای هستند که عضلات را به استخوان متصل می کنند. این بافت های قوی اغلب نیروهایی معادل چندین برابر وزن بدن را خصوصا هنگام انجام فعالیت هایی مانند دویدن و پریدن را تحمل می کنند. کشیدگی های تاندون که ممکن است شامل (کشش ها و پارگی های جزئی باشد) از جمله آسیب های شایعی است که غالباً با استراحت، سرما درمانی و شاید فیزیوتراپی درمان می شوند.

با این حال، گاهی اوقات، یک آسیب حاد ورزشی یا ضربه می تواند به قدری شدید باشد که موجب پارگی تاندون شود. در این شرایط معمولا انجام عمل جراحی برای ترمیم مجدد تاندون اغلب ضروری است.

تاندون آشیل چیست؟

تاندون آشیل از پشت ساق پا پایین می رود و عضله ساق پا را به استخوان پاشنه متصل می کند. تاندون آشیل با کمک به بالا بردن پاشنه از زمین، راه رفتن را تسهیل می کند.

پارگی تاندون آشیل چیست؟

پارگی تاندون آشیل پارگی کامل یا جزئی است و زمانی اتفاق می افتد که تاندون بیش از ظرفیت خود کشیده شود. پرش یا چرخش ناگهانی یا شتاب در دویدن، می تواند موجب کشیدگی بیش از حد تاندون شده و در نهایت باعث پارگی آن می شود. آسیب به تاندون نیز می تواند در اثر زمین خوردن یا لغزش نیز اتفاق بیفتد.

به طور معمول، افراد میانسال که در اوقات فراغت خود در ورزش شرکت می کنند دچار پارگی تاندون آشیل می شوند. به ندرت ممکن است بیماری یا داروها مانند استروئیدها یا برخی آنتی بیوتیک ها، تاندون را ضعیف کرده و به پارگی کمک کنند.

علائم پارگی تاندون چیست؟

درد شدید اولین و بارزترین علامت است. همچنین ممکن است در هنگام آسیب دیدگی صدایی نیز توسط خود فرد شنیده شود. یکی دیگر از علائم رایج و فوری پارگی تاندون، کبودی سریع در محل آسیب است. این علائم معمولاً ناتوانی در تحمل وزن (به عنوان مثال روی پا یا مچ پا)، ضعف و محدودیت حرکت در قسمت آسیب دیده بدن را به دنبال دارد.

به طور کلی فرد دچار پارگی تاندون آشیل ممکن است یک یا چند مورد زیر را تجربه کند:

  • درد ناگهانی در پشت مچ پا یا ساق پا
  • عدم توانایی در خم و راست کردن پا
  • ورم در نزدیکی پاشنه پا
  • دشواری راه رفتن (به ویژه هنگام سربالایی رفتن)

علت پارگی تاندون آشیل

پوشیدن بیش از حد و یا مکرر کفش های نامناسب

یکی از علل بسیار مهم پارگی تاندون آشیل وارد آمدن فشار و ضربات طولانی و مکرر به تاندون آشیل می باشد. زمانی که عضلات پشت ساق پا قدرت انعطاف کافی را نداشته باشد نیروی کششی زیادی به تاندون وارد می شود و موجب آسیب به تاندون می شود. چوشیدن کفش های نامناسب در بروز این عارضه نقش بسیار مهمی دارد.

انجام ورزش های که کشش زیادی به تاندون وارد می کند

در ورزش هایی که فرد هنگام انجام آن باید به صورت ناگهانی روی پای خود بایستد و یا در ورزشکاران آماتوری که بدون آمادگی بدنی ورزش های سنگین و سختی انجام می دهد بیشتر دیده می شود.

افزایش سن

با افزایش سن، تاندون ها تحلیل می روند همین عامل موجب ساییدگی در تاندون ها می شود و آن را ضعیف می کند. تاندون ها از رشته هایی از ماده به نام کلاژن تشکیل شده اند. برخی از رشته های جداگانه تاندون ممکن است به دلیل تحلیل رفتن دچار پارگی شوند، بنابراین سایر رشته ها نیز دچار پارگی شده و تاندون قدرت خود را از دست می دهد.

بازیابی توان حرکتی پا پس از جراحی

پس از جراحی، از گچ یا بریس برای محافظت از ترمیم و برش پوست استفاده می شود. گچ یا بریس ممکن است به مدت شش تا هشت هفته مورد نیاز باشد. پس از برداشتن گچ، ممکن است کفشی با پاشنه بلند برای چندین هفته پوشیده شود. برای بازیابی حرکت کامل مچ پا و قدرت در عضلات ساق پا، ممکن است فیزیوتراپی توصیه شود.

جلوگیری از بروز آسیب به تاندون قبل از مراجعه به پزشک

در برخی مواقع تاندون آسیب دیده نیاز به مراقبت سریع پزشکی دارند. تا زمانی که بیمار نتواند به پزشک مراجعه کند می تواند با اقدامات زیر از بروز آسیب بیشتر جلوگیری کند:

استراحت و عدم تحرک بیش از حد پا

از حرکت دادن بیش از حد پای آسیب دیده و مچ پا خودداری کنید، زیرا راه رفتن می تواند باعث درد یا آسیب بیشتر شود.

استفاده از کمپرس یخ

برای کاهش تورم و درد، کیسه ای از یخ را که با حوله نازک پوشانده شده باید در ناحیه آسیب دیده قرار گیرد. باید توجه داشته باشید یخ را مستقیماً روی پوست قرار ندهید.

استفاده از داروهای مسکن جهت کاهش درد

به منظور تحمل درد می توان از داروهای مسکن ساده بدون نسخه استفاده کرد.

بالا نگه داشتن پا

برای کاهش تورم پا باید آن را بالا نگه داشت. اینکار به کاهش میزان درد نیز کمک خواهد کرد.

تشخیص پارگی تاندون آشیل

در تشخیص پارگی تاندون آشیل، جراح ارتوپدی سوالاتی درباره چگونگی و زمان بروز آسیب و اینکه آیا تاندون بیمار قبلاً آسیب دیده است یا علائم مشابهی را تجربه کرده است یا خیر سوالاتی می پرسد.

متخصص ارتوپد ابتدا پا و مچ پا را معاینه می کند. دامنه حرکتی و قدرت عضلانی فرد آسیب دیده مورد ارزیابی قرار می گیرد و با پا و مچ پای آسیب ندیده مقایسه می شود. در صورت پارگی تاندون آشیل، قدرت پا کمتر خواهد بود و در تکان دادن انگشتان پا دچار مشکل خواهد شد.

تشخیص پارگی تاندون آشیل به طور معمول ساده است و می توان از طریق این نوع معاینه اینکار را انجام داد. در برخی موارد، جراح ممکن است MRI یا سایر آزمایشات تصویربرداری پیشرفته را تجویز کند.

انواع روش های درمانی تاندون آشیل

گزینه های درمانی برای پارگی تاندون آشیل شامل روش های جراحی و غیر جراحی است. تصمیم در مورد درمان جراحی یا درمان غیر جراحی بر اساس شدت پارگی و وضعیت سلامتی و سطح فعالیت بیمار صورت می گیرد.

درمان های غیر جراحی تاندون آشیل

درمان غیرجراحی معمولا در پارگی های جزئی و در افراد سالمندی که تحرک کمتری دارند و از انجام جراحی امتناع می کنند به کار گرفته می شود. درمان غیر جراحی شامل استفاده از گچ، استفاده از بریس برای محدود کردن حرکت و بهبودی تاندون پاره شده می باشد.

درمان پارگی تاندون آشیل به روش جراحی

درمان جراحی تاندونیت آشیل معمولاً برای اکثر بیماران ضروری نیست. با این حال، در برخی موارد تاندونیت و تاندونوز مداوم ممکن است روشی به نام رفع پارگی تاندون آشیل انجام شود.

این روش معمولاً از طریق یک برش در پشت مچ پا نزدیک تاندون آشیل انجام می شود. تاندون شناسایی شده و هرگونه بافت ملتهب پاراتنون (پوشش تاندون) برداشته می شود. سپس تاندون شکافته شده و قسمت تخریب شده تاندون برداشته می شود. سپس تاندون شکافته ترمیم شده و ترمیم می یابد. برداشتن قسمت دژنراتیو تاندون باعث ترمیم تاندون در حالت طبیعی تر می شود.

همچنین اتصال مجدد دو انتهای تاندون باعث ترمیم تاندون آشیل می شود. این روش معمولاً از طریق یک برش در پشت مچ پا نزدیک تاندون آشیل انجام می شود. روش های زیادی برای ترمیم تاندون ایجاد شده است. بیشتر روش ها شامل دوختن دو انتهای تاندون به یکدیگر است. تکنیک های ترمیم برای به حداقل رساندن اندازه برش نیز وجود دارد.

جراحی مزایای بالقوه مهمی را به همراه دارد. علاوه بر کاهش احتمال پارگی مجدد تاندون آشیل، جراحی اغلب دامنه حرکت بیمار را افزایش می دهد و عملکرد عضلات و حرکت مچ پا را بهبود می بخشد.

روش های مختلف جراحی برای ترمیم پارگی در دسترس است. جراح ارتوپد معمولا پس از معاینه و بررسی فرد آسیب دیده بهترین روش درمانی را انتخاب می کند.

عوارضی مانند زمان بهبودی برش ایجاد شده در پا، پارگی مجدد تاندون یا درد عصبی می تواند پس از جراحی ایجاد شود.

فیزیوتراپی برای درمان آسیب تاندون آشیل

پارگی تاندون آشیل چه با روش جراحی درمان می شود یا غیر جراحی، فیزیوتراپی جز یکی از بخش های بسیار مهم فرآیند درمان است که به بهبودی فرد کمک زیادی می کند. فیزیوتراپی شامل تمریناتی است که باعث تقویت عضلات و بهبود دامنه حرکتی پا و مچ پا می شود.

https://www.orthonorcal.com/achilles-tendon-rupture-orthopedic-specialists-los-gatos-morgan-hill.html

https://www.hss.edu/condition-list_tendon-ruptures.asp

برچسب ها:
مقالات مرتبط
جراحی تعویض مفصل لگن

جراحی تعویض مفصل لگن

جراحی تعویض مفصل برای هر فردی چه جوان و چه پیر در اثر آسیب مفصل ران یا لگن ممکن است اتفاق بیافتد اما آنچه شایع است...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با دکتر قربانی