دکتر سپهر قربانی 4 تروما سرجری 4 درمان شکستگی استخوان کشکک زانو
مدت زمان مطالعه 7 دقیقه

درمان شکستگی استخوان کشکک زانو

در طی برخی فعالیت ها مانند سقوط روی کشکک زانو یا به دنبال ضربه مستقیم به قسمت جلویی زانو، فشار و ضربه به استخوان کشکک ایجاد می شود. هنگامی که این ضربه آسیب زا باشد و فراتر از آنکه استخوان بتواند مقاومت کند، ممکن است ترکی در کشکک زانو ایجاد شود. این وضعیت به عنوان شکستگی کشکک شناخته می شود.

به دلیل اینکه نیروی زیادی که برای شکسته شدن استخوان کشکک زانو لازم است، شکستگی کشکک اغلب در ترکیب با آسیب های دیگر مانند آسیب مفصلی استخوان کشکک یا پارگی عضله چهار سر ران ایجاد می شود. شکستگی کشکک می تواند از نظر محل، شدت و نوع از جمله شکستگی استرسی، شکستگی جابجا شده، شکستگی بدون جابجایی، شکستگی مرکب، گرین استیک، مخلوط و غیره متفاوت باشد.

آناتومی مربوط به شکستگی استخوان کشکک زانو

زانو به طور کلی شامل 3 استخوان است: استخوان بلند ران (استخوان ران) ، استخوان ساق (تیبیا) و کلاهک زانو (کشکک).

کشکک (کلاهک زانو) در قسمت جلویی زانو قرار دارد و در تاندون عضله چهار سر ران (عضله جلوی ران) قرار دارد. تاندون چهار سر ران استخوان کشکک را پوشانده و به انتهای بالای استخوان درشت نی متصل می شود. به دلیل این رابطه، کشکک زانو در مقابل استخوان ران قرار می گیرد و مفصلی را تشکیل می دهد که در آن استخوان ها تقریباً با یکدیگر در تماس هستند.

دلایل شکستگی استخوان کشکک زانو

شکستگی کشکک معمولاً به دلیل ضربه مستقیم به درپوش زانو مانند سقوط روی درپوش زانو یا ضربه مستقیم به کشکک (به عنوان مثال از چوب هاکی) رخ می دهد. گاهی اوقات نیز ممکن است به دلیل انقباض شدید عضله چهار سر ران مانند فرود آمدن از ارتفاع رخ دهد. شکستگی استرس در کشکک ، اگرچه نادر است ، اما ممکن است در نتیجه استفاده بیش از حد رخ دهد ، که اغلب با افزایش اخیر یا حجم زیاد پرش همراه است. دررفتگی حاد کشکک نیز گاهی ممکن است منجر به شکستگی کشکک شود.

علائم و نشانه های شکستگی کشکک زانو

افرادی که دچار شکستگی کشکک زانو می شوند در موارد شدید، به ویژه در صورتی که با شکستگی و جابجا شده کشکک زانو همراه باشد، تحمل وزن غیرممکن می شود. درد معمولاً در قسمت جلویی یا کناری کشکک احساس می شود. همچنین در شب اول یا فردای روز آسیب ممکن است ناحیه متورم و دردناک شود. گاهی اوقات بیماران ممکن است علائمی را در پشت زانو، ران یا نواحی تحتانی پا تجربه کنند.گاهی اوقات این درد با استراحت به سرعت تسکین می یابد.

افرادی که دچار شکستگی کشکک می شوند درد زیادی را هنگام انجام حرکات خاص زانو هنگام ایستادن یا راه رفتن (به ویژه از سر بالایی یا سرپایینی یا روی سطح ناهموار)، هنگام ایستادن یا راه رفتن احساس کنند. چمباتمه زدن یا زانو زدن نیز معمولاً برای این افراد بسیار دردناک است و بسیاری از آنها قادر به انجام این فعالیت ها نیستند. در موارد شدید (با جابجایی استخوان)، ممکن است تغییر شکل واضحی بر روی زانو دیده شود. گاهی اوقات بیماران ممکن است دچار احساس سوزن یا سوزن یا بی حسی در زانو، پایین پا، پا یا مچ پا شوند.

تشخیص شکستگی کشکک زانو یا پاتلا (patella)

معاینه کامل فیزیکی زانو برای تشخیص شکستگی کشکک زانو بسیار ضروری است. برای تأیید تشخیص و ارزیابی شدت شکستگی معمولاً به انجام عکس برداری با اشعه ایکس نیاز است. در برخی موارد برای کمک به تشخیص و ارزیابی شدت آسیب ممکن است تحقیقات بیشتری مانند MRI ، سی تی اسکن یا اسکن استخوان لازم باشد.

تشخیص شکستگی کشکک زانو یا پاتلا (patella)
تشخیص شکستگی کشکک زانو یا پاتلا (patella)

درمان شکستگی استخوان کشکک زانو

بیماران مبتلا به این شرایط معمولاً با مدیریت مناسب (چه جراحی و چه محافظه کارانه) بهبودی کامل می یابند. بازگشت به فعالیت یا ورزش معمولاً طی چند هفته تا چند ماه انجام می شود و باید توسط متخصص ارتوپدی راهنمایی شود. در بیمارانی که به آسیب های شدیدی مانند آسیب هایی که به استخوان های دیگر، بافت نرم، اعصاب یا رگ های خونی دچار شده اند، زمان بهبودی ممکن است به طور قابل توجهی طولانی شود و ناتوانی مداوم وجود داشته باشد.

گاهی اوقات شکستگی استخوان کشکک با ضعف عملکرد زانو به شرایط دیگری مانند سندرم درد پاتلوفمورال همراه می شود، حتی اگر بهبودی کامل استخوانی رخ داده باشد، در این موارد ممکن است قبل از بازگشت بیمار به انجام فعالیت های روزانه خود، به درمان فیزیوتراپی و توانبخشی بیشتری نیاز داشته باشد.

فیزیوتراپی برای شکستگی کشکک زانو

برای سرعت بخشیدن به بهبودی و اطمینان از دریافت نتیجه مطلوب، درمان فیزیوتراپی در همه بیماران مبتلا به این بیماری حیاتی است. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ماساژ بافت نرم
  • الکتروتراپی
  • سوزن خشک
  • نوار مخصوص کشکک زانو
  • استفاده از آتل محافظ
  • یخ خشک
  • استفاده از عصا
  • تمرینات پیشرونده برای بهبود قدرت (به خصوص عضله چهار سر ران عضله)
  • آب درمانی

با وجود مدیریت مناسب برنامه فیزیوتراپی، برخی از بیماران مبتلا به این بیماری به میزان کافی بهبود نمی یابند و ممکن است به انجام روش های دیگری نیاز داشته باشند. فیزیوتراپیست یا متخصص ارتوپدی می تواند بهترین روش درمانی را ارائه دهد. این ممکن است شامل بررسی های بیشتر مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن، ام.آر.آی یا اسکن استخوان، گذاشتن آتل یا بی حرکتی و حتی گچ گرفتن و یا هرگونه مداخله ای که ممکن است برای بهبود شکستگی کشکک زانو مناسب باشد، را ارائه می دهند. گاهی اوقات، شکستگی بیماران بدون مداخله جراحی کنترل می شوند اما گاهی ممکن است نیاز به جراحی برای تثبیت شکستگی و پیوند استخوان برای کمک به بهبود شکستگی داشته باشند.

تمرینات ورزشی برای درمان شکستگی کشکک زانو

تمرینات زیر معمولاً برای بیماران با شکستگی استخوان کشکک تجویز می شود که تأیید می کند شکستگی بهبود یافته است یا می توان طبق دستور جراح تمرینات را شروع کرد. شروع این تمرینات باید طبق صلاح دید فیزیوتراپ باشد برای انجام آنها باید 3 بار در روز انجام شوند و فقط به شرطی که باعث ایجاد یا افزایش علائم نشوند. طبق نظر فیزیوتراپ بر اساس یک قاعده کلی، تمرینات اضافی باید انجام شود به شرطی که علائم افزایش پیدا نکند.

درمان کشکک زانو
  • هنگامی که زانوی شما درد کمتری دارد تمرین کشش چهار سر ران را انجام دهید. یک میز کوتاه یا دو بالشت سر روی هم قرار دهید و یک بلندی نسبتا کوتاهی را ایجاد کنید.  پای خود را روی بلندی قرار دهید و به آرامی خم شوید. در این حالت سعی کنید زانوی خود را خم نکنید، زانو را ثابت نگه داشته و کمی به سمت پاها خم شوید و به حالت قبل بازگردید. سعی کنید از ناحیه مفصل لگن خود را خم کنید.

انجام این تمرین 3 بار در روز و به مدت 15 الی 30 ثانیه انجام بگیرد.

  • دست خود را دیوار تکیه دهید درحالی که سعی می کنید تعادل خود را بر روی پا حفظ کنید، مچ پای آسیب دیده را با دست دیگر بگیرید و به سمت باسن خود نگه دارید. انجام این کشش به مدت 15 تا 30 ثانیه کفایت می کند.
  • درحالیکه به پهلو دراز کشیده اید، سعی کنید پای خود را چند سانتی متر بالا بیاورید. این حرکت را در دو نوبت انجام دهید.
  • در حالی که روی زمین نشسته اید، پای آسیب دیده را ثابت نگه دارید و زانوی پای دیگر را خم کنید. با این کار عضلات روی ران را سفت کرده و منقبض نگه دارید.

سخن پایانی:

در آخر باید گفت که شکستگی کشک زانو برای خیلی از افراد می تواند اتفاق بیافتد. درمان آن با توجه به شرایط جسمانی بیمار، سن بیمار شدت و نوع آسیب دیدگی توسط پزشک متخصص ارتوپد تشخیص داده می شود. دکتر سپهر قربانی جراح متخصص ارتوپد هستند که تاکنون رضایت بیماران زیادی را داشته اند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با دکتر قربانی