دست ها یکی از اندام های حیاتی و مهم بدن می باشند که در انجام بسیار از امور از آنها کمک می گیریم، بنابراین مهم است که در صورت بروز هر مشکلی به طور موثر درمان و توانبخشی دست ها آغاز گردد. دست ها شامل بسیاری از استخوان ها، مفاصل، تاندون های عضلانی و اعصاب هستند که هر روز بارها مورد استفاده قرار می گیرند، بنابراین آسیب دیدگی در این اندام ها شایع است و گاهی اوقات به منظور درمان جراحی لازم است. آسیب به تاندون دست یکی از مشکلاتی است که درمان آن باید به صورت جدی و سریع آغاز گردد.
جراحی ترمیم تاندون دست
ترمیم تاندون نوعی عمل جراحی است که موجب بهبودی تاندون هایی می شود که در حرکت انگشتان نقش بسیار مهمی دارند. آسیب ممکن است در تاندون های خم کننده (خم شدن انگشت) و آسیب های اکستانسور (صاف کردن انگشت) رخ دهد. این جراحی ها به ترمیم تاندون فلکسور و ترمیم تاندون اکستانسور معروف هستند. تاندون های موجود در دست، عضلات بازو را به استخوان انگشتان متصل می کنند و به انگشتان شما اجازه می دهند خم و صاف شوند. وقتی این تاندون ها آسیب ببینند بر توانایی شما در انجام این حرکات تأثیر می گذارد. این تاندون ها نزدیک به سطح پوست قرار دارند و به راحتی از طریق بریدگی آسیب می بینند یا از طریق ضربه از استخوان جدا می شوند. بنابراین از شایعترین آسیب های مفصلی می توان به آسیب های عضله و تاندون اشاره کرد.
هنگامی که آسیب دیدگی تاندون ها کمتر از 50٪ باشد، می توان درمان محافظه کارانه (غیر جراحی) را انجام داد. طی این روش درمانی، دست در یک آتل محافظ قرار می گیرد و فیزیوتراپ یا پزشک ارتوپدی شما تحت همان دستورالعمل هایی که یک تاندون کاملاً پاره شده، اقدام می کند. اگر آسیب دیدگی تاندون استفاده از دست شما را محدود کرده و از عملکرد کامل آن جلوگیری می کند، جراحی لازم است. بسته به نوع و محل آسیب احتمال عمل جراحی وجود دارد.
اتصال مجدد تاندون به استخوان
در این جراحی تاندون دوباره به استخوان بخیه زده می شود. همچنین ممکن است از آتل داخلی استفاده شود تا تاندون دوباره به استخوان متصل شود.
اتصال مجدد دو سر تاندون پاره شده
در این جراحی انتهای دو سر تاندون بریده شده به هم دوخته می شود.
هر دو این تکنیک ها را می توان برای آسیب های فلکسور و اکستانسور انجام داد. در واقع جراحی ترمیم تاندون یک جراحی تهاجمی است و متعاقباً زمان بهبودی تحت تأثیر عوامل مختلفی می باشد. بهبودی کامل پس از جراحی اکستنسور و فلکسور تقریباً 12 هفته است. معمولاً بلافاصله پس از پارگی تاندون، جراحی انجام می شود و برنامه فیزیوتراپی به دنبال آن آغاز می شود.
فیزیوتراپی قبل از جراحی ترمیم تاندون
فیزیوتراپی قبل از عمل تاندون دست با هدف محافظت از بروز آسیب اولیه و کمک به کاهش عوارض و زمان پس از توانبخشی انجام می شود. درمان هایی که در این مرحله قابل انجام است شامل موارد زیر است:
- سرما درمانی، برای به حداقل رساندن تورم
- مهاربندی محافظتی برای پشتیبانی و کاهش خطر انقباض
- مدیریت و آموزش درد
علائم بعد از جراحی ترمیم تاندون دست
به دنبال جراحی ترمیم تاندون دست، دست بخیه زده می شود، بانداژ می شود و به مدت (5-4 هفته) در یک آتل محافظ به منظور محافظت از ترمیم و به حداکثر رساندن توان ترمیم، قرار می گیرد. مراقبت از دست پس از جراحی بسیار حائز اهمیت است زیرا تاندون ها بسیار ضعیف و در برابر آسیب دیدگی مجدد آسیب پذیر هستند. علائم رایجی که به دنبال جراحی ترمیم تاندون دست بروز می کند عبارتند از:
- تورم و کبودی
- درد و سفتی
- دامنه حرکت و قدرت کاهش می یابد.
- بی حسی که معمولاً خود به خود برطرف می شود.
فیزیوتراپی بعد از جراحی ترمیم تاندون دست
به دنبال جراحی ترمیم تاندون دست، متخصص ارتوپدی یا فیزیوتراپ می تواند بلافاصله ارزیابی کاملی از دست انجام داده و یک برنامه توان بخشی شخصی ویژه نیازهای هر فرد تهیه کند. توانبخشی نه تنها بر روی بازگرداندن حرکت و قدرت بلکه بر فعالیت های مورد نیاز برای بازگشت به کار فعال، انجام سرگرمی ها و ورزش خواهد بود. درمان پس از جراحی آغاز می شود و بهبودی کامل طی 12 هفته بعد قابل مشاهده است.
هفته های 1-3 بعد از جراحی تاندون دست
فیزیوتراپی اولیه حول نظارت دقیق بر زخم و کنترل درد خواهد بود. این مرحله اولیه به منظور جلوگیری از پارگی مجدد تاندون و تقویت ترمیم تاندون لازم است. درمان اولیه شامل موارد زیر است:
- سرما درمانی
- مدیریت درد.
- الکتروتراپی
- آتل بستن به دست.
- حرکات منفعل کنترل شده مچ دست و انگشتان
- حرکات فعال آرنج و شانه برای جلوگیری از سفتی، از دست دادن حرکت و قدرت.
- تشخیص عفونت زخم
هفته های 4-6 بعد از جراحی تاندون دست
پس از سه هفته فیزیوتراپی، برنامه فیزیوتراپی بر ادامه و پیشرفت تمرینات برای افزایش دامنه حرکتی، آزاد سازی ساختارهای محکم و ایجاد قدرت در انگشتان شما خواهد بود. درمان ها شامل موارد زیر خواهد بود:
- مدیریت درد و زخم
- مدیریت اسکار
- آتل بستن دست.
- افزایش حرکات منفعل مچ دست و دست.
- افزایش دامنه حرکتی برای کمک تاندون آسیب دیده.
هفته های 7-12 بعد از جراحی تاندون دست
در مراحل بعدی فیزیوتراپی، بهبودهای چشمگیری در حرکت و قدرت مشاهده خواهد شد. اکنون لازم است تعداد جلسات خود را با فیزیوتراپ افزایش دهید تا حرکات دست را به حداکثر برسانید و عملکرد قبلی را بازیابید. درمان شامل موارد زیر خواهد بود:
- شروع تمرینات تقویت کننده
- دامنه کامل منفعل تمرینات حرکتی.
- افزایش دامنه حرکتی
- تمرینات تقویت کننده مچ دست و انگشت.
- تقویت تاندون ترمیم شده.
- ماساژ بافت نرم
- تمرینات فعالیت عملکردی
پس از 12 هفته فیزیوتراپی در زمینه حرکت و قدرت پیشرفت چشمگیری پیدا خواهید کرد. فیزیوتراپی دانش و تمرینات لازم برای به حداکثر رساندن موفقیت جراحی را به شما ارائه می دهد و شما را قادر می سازد به موفقیت برسید یعنی حداکثر عملکرد و استفاده از دست.
درمان بریدن تاندون دست با دستگاه صنعتی
بسیاری از افراد که در کارگاه ها و کارخانه ها مشغول کار با دستگاه های صنعتی هستند، متاسفانه دچار آسیب های زیادی میشوند. به طور مثال بیماری که ملاحظه می فرمائید به علت ورود دست به دستگاه صنعتی دچار له شدگی وسیع بافت نرم و پارگی تاندون های سطحی و عمقی انگشت دست و همینطور از بین رفتن وسیع پوست شده اند. در واقع می توان گفت دست این فرد در داخل دستگاه چرخ شده است. بیمار تحت درمان جراحی تاندون های سطحی و عمقی قرار گرفته و وکیوم تراپی برای بیمار انجام شده است. نتیجه جراحی را پس از دوماه از گذشت جراحی در ویدئو میبینید.
نتیجه گیری
ترمیم تاندون یک عمل جراحی رایج است که یا روی تاندون های مچ دست یا تاندون های خم کننده دست انجام می شود. این تاندون ها می توانند به راحتی پاره شوند و مانع از حرکات دست شوند بنابراین لازم است که یک برنامه خاص توانبخشی پیشرونده را برای کمک به بازیابی حرکت و قدرت انجام شود. فیزیوتراپ یک برنامه جامع توانبخشی برای اطمینان از موفقیت در عمل، تضمین بازگشت عملکرد کامل و جلوگیری از بروز هرگونه مشکل در آینده برای هر فرد به طور شخصی ارائه خواهد کرد. دکتر سپهر قربانی یکی از جراحان برتر ارتوپدی هستند که به درمان و جراحی های مربوطه می پردازند.
منبع
0 دیدگاه