شکستگی استخوان می تواند کامل و یا جزئی باشد. در برخی موارد نیاز به جراحی و قرارگیری صفحات فلزی است، در حالی که در برخی دیگر موارد تنها نیاز به بریس می باشد.
افرادی که دچار شکستگی استخوان می شوند، دوره ترمیم متفاوتی را تجربه خواهند کرد. روند ترمیم به ماهیت و میزان آسیب، میزان استحکام و پایداری شکستگی بستگی دارد.
در ادامه با ما همراه باشید تا به درمان شکستگی استخوان، مراحل ترمیم استخوان و تسریع روند ترمیم و بهبودی بپردازیم.
چرا شکستگی استخوان باید ترمیم شود؟
اگر فردی دچار شکستگی استخوان شود و نسبت به درمان اقدام نکند، احتمال دارد استخوان در پوزیشن غیر عادی ترمیم شود. یکی از اهداف اصلی درمان، بازیابی آناتومی طبیعی استخوان می باشد، در نتیجه پزشک با دستکاری استخوان، آن را در پوزیشن صحیح جا می اندازد. همچنین به دلایل مختلفی ممکن است پارگی تاندون دست اتفاق بیافتد که جراح ارتوپد با جراحی پارگی تاندون دست می تواند به اصلاح و ترمیم آن بپردازد.
افرادی که دچار شکستگی استخوان می شوند، می توانند با درجات مختلفی از آسیب روبرو شوند. در برخی موارد، شدت شکستگی می تواند در حدی باشد که منجر به بروز عوارض جدی شود.
از جمله عوارض عدم ترمیم و بهبودی شکستگی استخوان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشکیل لخته خون در رگ های خونی مجاور
- عفونت ناشی از آسیب
- آسیب پوست، بافت و یا عضلات اطراف شکستگی
- تورم مفاصل اطراف به دلیل خونریزی به فضای مفصلی
اگر فردی در استخوان های طویل مانند استخوان ران دچار شکستگی شود، با مشکل جدی تری مانند آمبولی چربی روبرو خواهد شد. در چنین شرایطی، توده های چربی وارد بستر خون می شود و در ریه ها تجمع می یابد و منجر به بروز مشکلات تنفسی خواهد شد.
انیمیشن زیبا از نحوه جراحی های استخوان پا
راه های ترمیم شکستگی استخوان
بسته به نوع و موقعیت شکستگی، یکی از روش های درمانی زیر از سوی پزشک در نظر گرفته خواهد شد:
گچ گرفتن
بعد از قرارگیری استخوان در پوزیشن صحیح، استخوان گچ گرفته می شود تا در طول سپری شدن دوره ترمیم، در پوزیشن صحیح باقی بماند. از این روش، عمدتا برای شکستگی پا، بازو و یا ساق پا استفاده می شود.
بریس
بریس با گچ گرفتن تفاوت دارد. در بریس، امکان حرکات محدود و کنترل شده مفاصل مجاور وجود دارد.
ریداکشن باز
زمانی که میزان شکستگی استخوان شدید باشد، نیاز به جراحی خواهد بود. در جراحی ریداکشن باز، پزشک به استخوان دسترسی پیدا می کند و قادر به تغییر پوزیشن استخوان می باشد.
این روش درمانی تنها در شکستگی های شدید و یا زمانی که امکان گچ گرفتن وجود نداشته باشد، توصیه می شود.
دو نوع ریداکشن باز وجود دارد:
ریداکشن با تثبیت داخلی
این روش شامل اتصال پیچ های مخصوص و یا صفحات فلزی به سطح خارجی استخوان می باشد.
ریداکشن با تثبیت خارجی
در این روش، دستگاه خارجی بعد از جراحی بر روی استخوان آسیب دیده قرار می گیرد. جراح، پیچ های فلزی را در قسمت رو و یا زیر ناحیه شکستگی قرار می دهد تا استخوان تا زمان طی شدن روند ترمیم، ثابت نگه داشته شود.
مراحل ترمیم شکستگی استخوان
ترمیم شکستگی استخوان طی سه مرحله انجام می شود:
مرحله التهابی
مرحله التهابی که با عنوان تشکیل هماتوم نیز شناخته می شود، اولین مرحله ترمیم است که بلافاصله بعد از بروز آسیب آغاز می شود.
تقریبا چهل و هشت ساعت بعد از آسیب، رگ های خونی پاره شده، خون را آزاد می کنند. این خون شروع به لخته شدن می کند و هماتوم تشکیل خواهد شد. به دلیل مختل شدن روند خونرسانی به استخوان، برخی سلول های استخوانی اطراف شکستگی خواهند مرد.
مرحله التهابی تقریبا یک هفته بعد از شکستگی، پایان می یابد.
مرحله ترمیم
مرحله ترمیم، چند روز بعد از شکستگی استخوان آغاز می شود و در حدود دو تا سه هفته ادامه می یابد. در طول این مدت، غضروف و بافت در نواحی اطراف شکستگی ساخته خواهد شد.
تغییر مدل استخوان
مرحله آخر ترمیم شکستگی استخوان، مرحله تغییر مدل می باشد. در این مرحله، استخوان جامد جایگزین استخوان اسفنجی می شود و روند ترمیم تکمیل خواهد شد.
زمان ترمیم شکستگی استخوان
بسته به شدت آسیب و رعایت نکات گفته شده توسط بیمار، ترمیم می تواند چند هفته تا چند ماه ادامه پیدا کند. اما معمولا میانگین زمانی که برای ترمیم شکستگی استخوان در نظر گرفته می شود، در حدود شش تا هشت هفته می باشد که به نوع آسیب و ناحیه شکستگی بستگی دارد. درمان های خانگی که به تسریع روند ترمیم کمک می کنند.
روش های موثر در تسریع ترمیم شکستگی استخوان
یکی از بهترین اقدامات در تسریع ترمیم شکستگی استخوان، استراحت در منزل می باشد. برخی دیگر اقدامات موثر عبارتند از:
مصرف مکمل های پروتئینی
بخش عظیمی از استخوان از پروتئین تشکیل شده است و مصرف مکمل های پروتئینی می تواند به ترمیم استخوان کمک کند.
مصرف آنتی اکسیدان ها
آنتی اکسیدان ها، رادیکال های آزادی که توسط بافت آسیب دیده ایجاد می شوند را حذف می کنند. از آن جایی که شکستگی استخوان باعث آسیب بافتی می شود، مصرف مکمل های آنتی اکسیدان می تواند به ترمیم استخوان کمک کند.
آنتی اکسیدان ها در ویتامین E و C یافت می شوند.
مصرف مکمل های معدنی
استخوان عمدتا از مواد معدنی از قبیل کلسیم، منیزیوم، فسفر و زینک تشکیل شده است. در صورتی که مصرف مکمل های معدنی بیشتر باشد، روند ترمیم با سرعت بیشتری طی خواهد شد. این مکمل ها، باعث افزایش تولید پروتئین و تسریع روند بهبودی می شوند.
مصرف مکمل های ویتامین
ویتامین ها برای ساخت مجدد استخوان و طی شدن روند ترمیم و بهبودی شکستگی استخوان ضروری می باشند. مصرف میزان کافی ویتامین C، D و K همواره توصیه می شود.
ورزش و تمرین بدنی
ورزش کردن باعث افزایش خونرسانی به ناحیه آسیب دیده و عضلات اطراف می شود و در نهایت، شاهد تسریع روند ترمیم و بهبودی خواهیم بود.
دوری از استعمال دخانیات
سیگار کشیدن باعث می شود روند ترمیم شکستگی استخوان به تاخیر بیفتد.
تصاویر و فیلم واقعی از جراحی استخوان :
نتیجه گیری
زمانی که استخوان دچار شکستگی می شود، باید به پوزیشن اولیه بازگردانده شود که برای این کار پزشک جراح ارتوپدی می تواند از روش های مختلف از جمله جراحی کمک بگیرد.
میزان آسیب، زمان ترمیم شکستگی استخوان را مشخص خواهد کرد. در برخی موارد، عضلات اطراف ناحیه شکستگی نیز آسیب می بیند، که در چنین مواردی، تمریناتی به بیمار داده می شود که به استحکام و تقویت عضلات کمک خواهد شد.
0 دیدگاه