دکتر سپهر قربانی 4 متخصص ارتوپدی 4 درمان پارگی رباط صلیبی قدامی ACL در مفصل زانو
مدت زمان مطالعه 6 دقیقه

درمان پارگی رباط صلیبی قدامی ACL در مفصل زانو

زانو متشکل از مفصلی است که از سه استخوان ساخته شده است و رباط صلیبی زانو باعث اتصال این استخوان ها به یکدیگر می شود و باعث می شود که این استخوان ها فقط در جهت های خاصی حرکت کنند. زانو بزرگترین مفصل بدن می باشد که از سه استخوان به نام استخوان ران، استخوان ساق و استخوان کشکک تشکیل شده است. مفصل زانو از رباط صلیبی قدامی  (ACL)، رباط صلیبی خلفی (PCL)، رباط طرفی داخلی (MCL) و رباط طرفی بیرونی (LCL)  تشکلیل شده است. در این مقاله می خواهیم  به پارگی رباط صلیبی قدامی  ACL  در مفصل زانو بپردازیم:

علت پارگی رباط صلیبی قدامی  ACL  زانو چیست؟

رباط صلیبی قدامی وظیفه جلوگیری از حرکت استخوان ران به سمت عقب و محدود کردن حرکت استخوان درشت نی(استخوان ران) به سمت جلو را دارد و در هنگام چرخش زانو با محدود کردن حرکت رو به جلو و رو به عقب زانو باعث ثبات در آن می شود.

هنگامی که به زانو در اثر ورزش های سنگین مثل فوتبال و بسکتبال ، والیبال و ….  ضربه وارد شود یا فرد به طور ناگهانی بعد از دویدن بایستد یا جهت خود را تغییر دهد یا اینکه به زانو ضربه از طرف جلو وارد شود رباط صلیبی قدامی دچار پارگی می گردد. ممکن است رباط صلیبی دچار پارگی کامل نشود که به آن پارگی ناقص گفته می شود یا اینکه در محل اتصال خود به ران یا درشت نی تکه ای از استخوان جدا شود که در این صورت هم علائمی در فرد دیده می شود که به پارگی رباط صلیبی قدامی مربوط می شود .

علائم پارگی رباط صلیبی قدامی  ACL  زانو چیست؟

 ممکن است فردی که دچار پارگی رباط صلیبی در فوتبال، حین دویدن و استپ ناگهانی یا ضربه به زانویش شده است احساس کند به یکباره زانویش خالی شده است یا صدای تق از زانوی خود بشنود و درد شدیدی در زانو خود احساس کند همه این ها علائمی هستند که به پارگی رباط صلیبی قدامی مربوط می شود و فرد آسیب دیده باید به یک متخصص ارتوپدی مراجعه کند و تحت معاینه پزشک قرار بگیرد. یکی از راه های تشخیص پارگی رباط صلیبی تست فیزیکی است که در آن پزشک سوالاتی را از فرد آسیب دیده در خصوص علائمی که بیمار دارد و همچنین حرکاتی که درد را کاهش یا افزایش می دهد و اینکه فرد آیا می تواند وزن خود را روی زانو تحمل کند یا خیر؟

با رادیو گرافی، ام آر ای یا سونوگرافی می توان پارگی رباط صلیبی قدامی را تشخیص داد.

بعد از پارگی رباط صلیبی قدامی زانو بسیار متورم می شود و چون رباط صلیبی وظیفه ثبات حرکت زانو به سمت جلو و عقب را دارد با پارگی آن زانو ناپایدار می شود و به سمت جلو وعقب حرکت می کند و ممکن است داخل مفصل زانو خون تجمع کند.

در زمان پارگ رباط صلیبی زانو باید چه کنیم؟

اولین اقدام هنگام پارگی رباط صلیبی زانو
اولین اقدام هنگام پارگی رباط صلیبی زانو

در هنگام پاره شدن رباط صلیبی زانو باید چه کاری انجام دهیم؟

هنگامی که چنین اتفاقی افتاد بلافاصله از یخ برای کاهش التهاب استفاده کنید. استفاده از داروهای غیر استروئیدی NSAIDS همچون ایبوپروفن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار ست. پس از کاهش التهاب سریعا به یک جراح ارتوپد مراجععه کنید. جراح با تجویز فیزیوتراپی به تقویت عضلات اطراف و بهبود دامنه حرکتی زانو می پردازد.

درمان کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانو

بعد از مشخص شدن پارگی رباط صلیبی قدامی  ACL  باید با توجه به اینکه پارگی رباط صلیبی قدامی فرد آسیب دیده تا چه حد به زانوی او آسیب وارد کرده و با توجه به سن و نحوه فعالیت بدنی او باید درمان مناسب انجام شود.

به عنوان مثال فردی که ورزشکار است و می خواهد بعد از درمان پارگی رباط صلیبی قدامی شروع به فعالیت ورزشی کند باید تحت عمل جراحی قرار گیرد تا در آینده دچار عدم تعادل و پایداری در زانوی خود نباشند، چون اگر پارگی رباط صلیبی درمان نشود در هنگام ورزش و یا پریدن و ضربه مجدد به زانو، زانو در حالت ناپایدار قرار می گیرد و برای ورزشکار ایجاد مشکل می کند. ولی فردی که فعالیت بدنی خاصی ندارد و نیازی نیست به ورزش خاصی بپردازد می تواند بدون عمل جراحی توسط پزشک پارگی رباط صلیبی قدامی را درمان کند.

درمان پارگی رباط صلیبی بدون جراحی

درمان غیرجراحی که به آن توانبخشی نیز گفته می شود برای افرادی است که فعالیت خاص ورزشی یا تحرک زیادی ندارند که به جای عمل جراحی می توانند از یک سری تمریناتی که به ثبات حرکت زانو و رسیدن به تعادل کمک می کند تحت نظر پزشک استفاده کنند یا از زانو بند و عصا استفاده کنند.

در مواقعی که رباط صلیبی قدامی زانو  ACL  دچار پارگی کامل نشده باشد و در کودکان نیز می توان از درمان غیر جراحی استفاده کرد.

درمان پارگی رباط صلیبی به روش جراحی

عمل جراحی به این صورت است که پزشک از قسمت دیگر بدن یک بافت دیگر که معمولا یک رباط می باشد را به قسمتی که رباط صلبی قدامی ACL  پاره شده است انتقال می دهد و آن را بازسازی می کند که به این بافت گرافت گفته می شود. ممکن است از یک فرد فوت شده این رباط به رباط صلیبی قدامی پاره شده پیوند داده شود. زانویی که تحت عمل جراحی قرار می گیرد باید بدون ورم باشد به همین دلیل فرد آسیب دیده باید چند هفته صبر کند تا تورم زانو از بین برود سپس تحت عمل جراحی قرار گیرد. بعد از درمان پارگی رباط صلیبی قدامی ACL   چه به صورت غیر جراحی و چه به صورت جراحی فیزیوتراپی انجام می شود.

نتیجه گیری

رباط صلیبی قدامی ACL  یکی از رباط های مفصل زانو می باشد که استخوان های مفصل زانو را بهم متصل کرده و حرکت آنها را کنترل می کند. در اثر پریدن یا دویدن و توقف ناگهانی در ورزش هایی مثل فوتبال، بسکتبال، والیبال و … ممکن است رباط صلیبی دچار پارگی شود و از علائم آن ورم شدید در زانو، تجمع خون در مفصل زانو، شنیدن صدای تق از زانو و خالی شدن زانو و عدم تحمل وزن توسط فرد آسیب دیده است.

روش های درمانی مختلفی برای پارگی رباط صلیبی زانو وجود دارد که معمولا جراحان ارتوپدی پس از معاینه بالینی و بررسی های لازم میزان پارگی را تعیین کرده و بهترن گزینه درمانی را به بیمار ارائه خواهند داد. دکتر سپهر قربانی جراح متخصص ارتوپد هستند که در زمینه رسیدگی به آسیب های مفصلی از تبحر بالایی برخوردارند.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
جراحی تعویض مفصل لگن

جراحی تعویض مفصل لگن

جراحی تعویض مفصل برای هر فردی چه جوان و چه پیر در اثر آسیب مفصل ران یا لگن ممکن است اتفاق بیافتد اما آنچه شایع است...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با دکتر قربانی